Asbestattest gemene delen verplicht vanaf begin 2025
Vanaf begin 2025 is het asbestattest voor gemene delen verplicht. Wij leggen uit wat het asbestattest inhoudt, wat de timing is en wie zo'n attest kan opmaken. Lees hieronder meer over het asbestattest.
Wat is asbest?
Asbest is een materiaal dat vroeger veel gebruikt werd bij het bouwen van woningen. Het werd vooral gebruikt in daken. Asbest bestaat uit kleine vezels die je eigenlijk niet kan zien met het blote oog.
Asbest is gevaarlijk
De reden waarom asbest verwijderd moet worden, is omdat asbestvezels gevaarlijk zijn als ze ingeademd worden. Ze kunnen allerlei ziekten veroorzaken, waaronder kanker. De ziekten treden meestal pas op ongeveer 30 jaar na de eerste blootstelling met asbest.
Twee soorten asbest
Er bestaan twee soorten asbest:
- Hechtgebonden asbest (vast asbest). Hierbij zit de asbest stevig vast in het dragermateriaal zoals golfplaten, leien... Hier geldt dat zolang het asbest in goede staat is, komen er nauwelijks schadelijke vezels vrij.
- Niet-hechtgebonden asbest (los asbest). Hierbij zitten de vezels wat los waardoor ze gemakkelijk kunnen vrijkomen, zeker als het materiaal beschadigd is.
Hoe weet ik of er asbest aanwezig is?
Je kan asbest bijna niet herkennen met het blote oog. Je kan een staal laten analyseren door een erkend labo voor identificatie van asbest in materialen. Je kan de lijst raadplegen via volgende link.
Asbest in Vlaanderen
Er zouden in Vlaanderen alleen al 2,8 miljoen woningen zijn die asbesthoudende toepassingen bevatten. Ons woningenpark in Vlaanderen telt veel woningen uit de jaren 70 en 80 en toen werd asbest als ongevaarlijk beschouwd en werd het vaak gebruikt als bouwmateriaal. In het kader van het Actieplan Asbestafbouw wil de Vlaamse Regering zo snel mogelijk al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen gebouwd vóór 2001 in kaart brengen. Vanaf eind 2022 moet er een asbestattest beschikbaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van de onderhandse akte (compromis). Het certificaat moet ervoor zorgen dat wie een woning met asbest koopt daar ook van op de hoogte is.
Wat is het asbestattest?
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventaris van een gebouw. Het beschrijft welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd kan worden.
Wie mag een asbestattest opmaken?
Alleen een gecertificeerd asbestdeskundige mag een asbestinventarisatie voor een geldig asbestattest uitvoeren. De deskundigen hebben een opleiding gevolgd om asbest te herkennen en correct te identificeren, ze hebben een examen afgelegd en een certificaat verkregen.
Een inventarisatie gebeurt via een inspectie van de woning of het gebouw ter plaatse. De deskundige volgt hierbij de regels van het inspectieprotocol van de OVAM. Het inspectieprotocol asbestinventarisatie beschrijft de standaardprocedure hoe een asbestinventarisatie moet worden uitgevoerd voor het bekomen van een geldig asbestattest. De asbestdeskundige rapporteert de inspectiegegevens en op basis hiervan levert de OVAM een asbestattest af.
U kan rekenen op de expertise van technisch vastgoeddeskundige Trema.
Tijdslijn van het asbestattest
Met het Asbest Afbouwactieplan voorziet de Vlaamse Overheid verschillende stappen om Vlaanderen ‘abestveilig’ te maken. Daarvoor zal er voor elk gebouw dat gebouwd werd in 2001 of vroeger, een asbestinventaris en bijhorend attest opgemaakt moeten worden. Hieronder een tijdslijn:
- 23/11/2022: informatieplicht bij verkoop van een constructie met bouwjaar 2000 of ouder. Idem bij de vestiging of de overdracht van een recht van vruchtgebruik, een recht van erfpacht, een opstalrecht of een zakelijk recht van gebruik. Voor mede-eigendom enkel het attest van de privatieven, vanaf 2025 ook van de gemene delen
- 01/05/2025: het asbestattest gemene delen wordt verplicht. In de komende jaren zullen we dus proactief zorgen dat asbestattesten voor de gemene delen van de gebouwen in beheer opgemaakt worden.
- 2032: elke gebouweigenaar van een gebouw met bouwjaar 2000 of ouder moet een asbestinventaris en bijhorend attest hebben.
- 2034: de meest risicovolle asbesttoepassing moeten verwijderd worden uit de Vlaamse overheidsgebouw (dus geen plicht voor particulieren).
- 2040: Doel om Vlaanderen asbestveilig te maken + alle asbesttoepassingen moeten uit de overheidsgebouwen verwijderd zijn (dus geen plicht voor particulieren).
Dus concreet betekent dit: vanaf eind november 2022 moet de verkoopmakelaar het asbestattest voorzien bij de compromis. Voor de gemeenschappelijke delen is dit pas vanaf 2025.
Wenst u meer info? Contacteer uw syndicus Syncura en wij geven u met plezier meer info over het asbestattest.