Deelverenigingen binnen een VME: schaalvoordelen of meer autonomie?
Sinds de wet van 2 juni 2010 is het mogelijk om een groot complex met minstens 20 appartementen op te splitsen in verschillende deelverenigingen met ieder zijn eigen autonome beslissingsbevoegdheid. Zo’n regeling heeft als voordeel dat iedere deelvereniging zelf zijn voorkeurleverancier kan kiezen voor haar gemeenschappelijke delen en niet moet onderhandelen met alle mede-eigenaars van het complex. Dit kan de efficiëntie in het beslissingsproces dan wel ten goede komen, het heeft ook een grote impact op de operationele werking.
Al die verschillende deelverenigingen functioneren op zich immers als een volwaardige VME en dit zorgt voor een pak meer administratie. Zo moet er per deelvereniging ook een algemene vergadering georganiseerd worden, moet er van elke vergadering een verslag geschreven worden, wordt er een afrekeningsfactuur per VME opgemaakt en heeft elke vereniging haar eigen boekhouding. Bij de keuze voor verschillende leveranciers vervallen dan weer de schaalvoordelen en is er meer opvolging nodig voor het aansturen en controleren van al deze partijen.
Als professionele syndicus hechten wij veel belang aan een efficiënt beheer van mede-eigendommen. Syncura staat voor een transparant beheer, een helder kostenplaatje en een duidelijke communicatie naar de eigenaars toe. Wij streven ernaar onze verschillende leveranciers zo efficiënt mogelijk in te zetten. Dit doen we door te werken met raamcontracten en schaalvoordelen maximaal te benutten. Zo kunnen we onze mede-eigenaars voordelige tarieven voorstellen en efficiënt te werk gaan.
Het is dus zaaks om af te wegen wat er meer van belang is: lagere kosten en efficiëntie of meer autonomie?
In het eerste geval wanneer u met de verschillende mede-eigenaars samen een leverancier kiest (bijvoorbeeld voor schoonmaak, elektriciteit en aardgas) zal u genieten van de schaalvoordelen en van de raamcontracten. Met andere woorden, op die manier gaat u geld besparen. In het tweede geval, met meerdere deelverenigingen, heeft u meer keuzevrijheid en autonomie om bijvoorbeeld zelf een leverancier aan te duiden. De kans bestaat echter dat u dan niet kan genieten van voordeligere contracten en het beheer zal duurder en minder efficiënt worden.
Syndici kunnen uit ervaring het nodige budget en praktische zaken voor de toekomstige mede-eigenaars beter inschatten en dat zorgt voor efficiëntie op lange termijn. Misschien moet de syndicus hét aanspreekpunt worden voor de notaris/ promotor bij het opmaken van de basisakte?