Rol van de syndicus in de woon- en renovatieambities van de overheid
Als professionele syndicus is het voor ons duidelijk dat de syndicus een cruciale rol speelt in een efficiënt en veilig beheer van appartementsgebouwen. De vraag om uitleg die recentelijk in het parlement werd gesteld aan minister Melissa Depraetere (viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Wonen), benadrukt de belangrijke uitdagingen en verantwoordelijkheden die voor ons liggen, vooral met de ambitieuze renovatie- en energiezuinigheidsdoelen die voor de komende jaren op de agenda staan. Syncura, als de meest toonaangevende syndicus van België, deelt deze visie en onderstreept het belang van de rol van de syndicus in dit proces.
Syndicus is een knelpuntberoep: een aandachtspunt op vandaag en in de toekomst
Het is voor ons niet nieuw dat het beroep van syndicus al meer dan 10 jaar als knelpuntberoep wordt erkend. Minister Depraetere zelf bevestigde de noodzaak om dit probleem aan te pakken, aangezien het beroep niet alleen belangrijk is voor een vlot dagelijks beheer in appartementsgebouwen, maar ook essentieel zal zijn voor het succes van de renovatiestrategieën die het Vlaams Gewest en de federale overheid hebben uitgerold. De renovatie van verouderde appartementsgebouwen, die vaak niet voldoen aan de moderne eisen van energie-efficiëntie en veiligheid, is een complex en tijdsintensief proces. Dit vraagt om deskundige begeleiding van bekwame professionele syndici die de belangen van de mede-eigenaars kunnen coördineren en zorgen voor een vlotte uitvoering van de plannen.
Syncura erkent het belang van het versterken van dit beroep. Het is een uitdaging om goede opgeleide syndici te vinden. Daarom hebben wij enkele jaren geleden onze eigen Syncura Academy opgericht waar wij nieuwe medewerkers gedurende een Bootcamp van twee weken een intensieve training geven over Syncura, de verschillende tools, de wet op de mede-eigendom. Kortom, over alle facetten van het beroep van syndicus. Ook onze huidige medewerkers krijgen, omwille van de steeds veranderde regelgeving, een periodieke bijscholing dankzij onze Syncura Academy.
We zijn ervan overtuigd dat er meer aandacht moet worden besteed aan het versterken van de aantrekkelijkheid van het beroep van syndicus. Het is een veelzijdige en boeiende functie, waarbij dagelijks contact is met klanten. Echter, een syndicus kan zijn werk alleen goed uitvoeren als de hogere overheden hun digitale processen verbeteren. Momenteel is het namelijk bijna onmogelijk om digitaal een premie voor een appartementsgebouw aan te vragen. Dit veroorzaakt frustratie bij de mede-eigenaars, wat onterecht de druk op de syndicus verhoogt en de workload onnodig zwaarder maakt.
De toekomstige rol van de syndicus: essentieel voor woon- en renovatieambities
Minister Depraetere legde de nadruk op het feit dat de renovatie van appartementsgebouwen in Vlaanderen in deze legislatuur één van de speerpunten zal zijn, en dat syndici hierin een essentiële rol zullen spelen. Of het nu gaat om het coördineren van renovaties, het begeleiden van mede-eigenaars in hun beslissingen, of het zorgen voor een eerlijke en evenwichtige financiering van de werkzaamheden: de syndicus is onmisbaar.
Syncura deelt de visie van de minister dat een gecoördineerde aanpak nodig is van alle betrokkenen: eigenaars, overheid, bouwsector en uiteraard de syndici. De uitdagingen zijn dus niet min.
Wij pleiten er dan ook voor dat meer ingezet wordt op bekendmaking van de belangrijke rol én verantwoordelijkheid die de syndicus speelt in deze dossiers. Dit moet niet alleen door middel van campagnes, maar ook door het aanbieden van gedegen opleidingen en ondersteuning voor zowel toekomstige als huidige syndici.
Samenwerking en opleiding
De samenwerking met de vastgoedsector, beroepsverenigingen en opleidingsinstellingen is van groot belang, zoals ook door de minister werd benadrukt. Syncura steunt dergelijke initiatieven die niet alleen de aantrekkelijkheid van het beroep verhogen, maar ook zorgen voor de nodige professionalisering.
Het beroep van syndicus vereist immers meer dan alleen administratieve vaardigheden: het vraagt kennis, van juridische en financiële expertise tot bouwtechnische, organisatorische en soft vaardigheden. Opleiding en voortdurende bijscholing zoals onze Syncura Academy zijn daarom essentieel om de syndici van de toekomst adequaat voor te bereiden op de uitdagingen die hen te wachten staan.

Conclusie: Syncura zet in op de verdere professionalisering en versterking van het beroep
Als meest toonaangevende syndicus van België is Syncura zich bewust van de uitdagingen die het beroep met zich meebrengt. Wij zetten ons in voor de verdere professionalisering van onze sector en dragen bij aan de versterking van het beroep van syndicus door middel van opleiding, innovatie en samenwerking. De ambities van de Vlaamse en federale overheid op het vlak van wonen en renovatie kunnen alleen slagen als we het beroep van syndicus de erkenning en ondersteuning geven die het verdient.
De toekomst van de Vlaamse appartementen ligt in onze handen, en als syndicus nemen wij die verantwoordelijkheid met de grootste ernst. We blijven pleiten voor een betere ondersteuning van ons vak en blijven ons inzetten om de woonkwaliteit in appartementsgebouwen structureel op te waarderen.
