Verplichting rookmelder in gemeenschappelijke delen
Vanaf 18 februari 2023 is een rookmelder verplicht in elke ruimte voor gedeeld gebruik waarin zich een technische installatie bevindt.
Zo wordt vanaf nu een rookmelder ook verplicht in bijvoorbeeld de inkomhal wanneer daar de zekeringkasten hangen, terwijl dat vroeger enkel verplicht was als diezelfde installatie in de kelder of op de zolder hing.
Wat is een technische installatie?
Een technische installatie is vast verbonden aan het gebouw en heeft een elektrische voeding of produceert warmte. Voorbeelden zijn: zekeringkasten, boilers, verwarmingsketels, airco’s, …
Wat is een gemeenschappelijke ruimte?
Onder ruimtes voor gedeeld gebruik vallen alle ruimtes die gemeenschappelijk gebruikt kunnen worden of waarvan logischerwijze verondersteld wordt dat dit mogelijk zou moeten zijn. Dit kunnen ook aparte lokalen zijn.
Voor specifieke afgesloten technische ruimtes met installaties die niet noodzakelijk toegankelijk (gedeeld) moeten zijn voor de bewoners, geldt de verplichting niet. Denk maar aan bijvoorbeeld liftmachinekamers. Vaak zijn deze al apart beveiligd en enkel toegankelijk voor de medewerkers van de liftfirma.
De gemeenschappelijke gangen worden beschouwd als ruimtes voor gedeeld gebruik. Een kelderruimte met meerdere individuele kelders wordt als één kelderruimte beschouwd.
De installaties die bereikbaar moeten zijn voor de bewoners, moeten dat ook effectief zijn. Zo niet wordt de niet-bereikbaarheid van bepaalde installaties gequoteerd op het technisch verslag.
De rookmelderverplichtingen gelden niet indien het gebouw beschikt over een automatische branddetectie-installatie met centrale.
Gevolgen
De rookmelderverplichting maakt deel uit van de minimale woningkwaliteitsnormering. De sancties die eraan verbonden zijn, is de ongeschiktheid van de appartementen in het gebouw. Een inbreuk op de rookmeldersverplichting is immers een gebrek categorie II.
Meer toelichting op via volgende link.