Warmtenetten, de oplossing voor duurzame verwarming?
Het nieuwe energieconcept warmtenetten is nog niet helemaal ingeburgerd in Vlaanderen, maar als toonaangevende syndicus zijn we een van de weinige syndici die al ervaring hebben met het beheer van gemeenschappelijke delen van residenties met warmtenetten.
Een warmtenet is een energieconcept waarbij restwarmte wordt opgevangen en wordt gebruikt als centrale opwarming van water voor residenties, ziekenhuizen... Die restwarmte kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van fabrieken of van een verbrandingsoven.
Goedgeïsoleerde en ondergrondse leidingen vormen een netwerk en brengen water tot in woningen en bedrijven in de buurt om het water op te warmen (verwarming en sanitair). Die warmte zou anders verloren gaan, maar dankzij warmtenetten wordt de energie op een duurzame manier hergebruikt.
Residenties en bedrijven die aangesloten zijn op zo’n warmtenet, hebben geen stookketel nodig, maar krijgen de warmte binnen via een afgiftestation. Via het afgiftestation wordt het water verwarmd voor de centrale verwarming en het sanitair. Ten slotte koelt het warme water af en wordt het koude water terug afgevoerd naar de warmteproducent.
U vraagt zich waarschijnlijk af wat verwarming via warmtenetten kost? Eigenlijk wordt het ‘niet-meer-dan-andersprincipe’ toegepast. Dat betekent dat de kosten voor verwarming met warmtenetten niet hoger liggen dan als er zou worden verwarmd op aardgas.
Warmtenetten hebben verschillende voordelen: zo is er minder ruimte nodig voor de installatie en er is geen risico op CO-vergiftiging. Het is ook zo dat de er geen ketels of onderhoud ervan moeten betaald worden, de verbruiker betaalt alleen de warmte die hij effectief afneemt. Het is ook veel ecologischer dan verwarming op aardgas. Doordat er restwarmte wordt gebruikt en er geen verbranding plaatsvindt om het water te verwarmen, daalt de CO2-uitstoot.
Syncura is, als professionele syndicus, een grote voorstander van het optimaliseren van energie zoals met warmtenetten, omdat dankzij de warmte die normaal in de lucht zou verdwijnen de bewoners op een milieuvriendelijke manier kunnen verwarmen.