Wat doet een syndicus? En nog belangrijk wat doen een syndicus niet?
Als professionele syndic begrijpen we dat er soms verwarring kan zijn over de taken van de syndicus en wat deze wel en niet doet. Daarom willen we graag een duidelijk overzicht bieden van onze verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Laten we samen eens kijken naar wat een syndicus precies doet, en misschien nog belangrijker, wat een syndicus niet doet.
Takenpakket van de syndic
Het beroep van syndic is veelzijdig en uitdagend. Ons takenpakket omvat een breed scala aan verantwoordelijkheden. Toch merken we, samen met onze collega-syndici, dat mede-eigenaars soms een verkeerd beeld hebben van onze rol en bevoegdheden. Daarom is het tijd voor een duidelijke uiteenzetting!
Wat doet de syndicus?
Als syndic zijn we primair verantwoordelijk voor het beheer van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Onder gemeenschappelijke delen vallen onder andere de inkomhal, trappenhal, gangen, kelder, gemeenschappelijke tuin, dak, liften, parkeergarages, technische ruimtes, stooklokalen, en dergelijke.
Wat doet de syndicus niet?
Het is belangrijk om te benadrukken wat een syndic niet doet. We zijn nooit verantwoordelijk voor de privatieve delen, zoals individuele appartementen of privé-tuintjes. Alle onderhoud, reparaties, schadeclaims, en energiegerelateerde zaken in deze delen vallen onder de verantwoordelijkheid van de individuele mede-eigenaar of professionele rentmeester. De syndicus wordt hiervoor niet ingeschakeld.
Bovendien fungeren we niet als bemiddelaars tussen individuele mede-eigenaars bij burenruzies of geschillen. Dergelijke kwesties vallen buiten onze bevoegdheid.
Wat doet de syndicus wel?
Het takenpakket van de syndicus is vaak niet volledig duidelijk bij alle mede-eigenaars, wat soms tot misverstanden leidt. Hierbij een verduidelijking:
Administratief beheer
Organisatie en praktische begeleiding van algemene vergaderingen, uitvoeren van beslissingen genomen tijdens deze vergaderingen, beheer van verzekeringen en contracten, bijhouden van een gedocumenteerd gebouwdossier, en zorgen dat het gebouw voldoet aan de geldende regelgeving.
Juridisch beheer
Vertegenwoordiging van de mede-eigenaars bij juridische geschillen, invordering van achterstallige betalingen, en behandeling van statutenwijzigingen.
Financieel beheer
Verantwoordelijkheid over het werkkapitaal en het reservekapitaal, beheer van de boekhouding, uitvoeren van betalingen, verdeling van gemeenschappelijke kosten over de eigenaars, en het innen van deze kosten.
Technisch beheer
Onderhoud van gemeenschappelijke delen, organiseren van schoonmaak en reparaties, en zorgen voor de verplichte keuringen zoals liften.
Daarnaast fungeert de syndicus als adviseur bij algemene vergaderingen en speelt een belangrijke rol bij actuele thema's zoals duurzaamheid en energie-efficiëntie. Bij technisch complexe projecten wordt vaak een beroep gedaan op technische deskundigen voor begeleiding.
Belangrijk om te onthouden is dat de syndicus geen advocaat, architect, boekhouder of loodgieter is. Voor complexe bouwwerken of renovaties is het raadzaam om een specialist in te schakelen.
Wie heeft de leiding over het gebouw?
De syndicus werkt in opdracht van de Vereniging van Mede-eigenaars (VME) en neemt nooit autonome beslissingen over werkzaamheden. Hij laatde beslissingen van de algemene vergadering van mede-eigenaars uitvoeren. Alleen in noodgevallen, zoals een waterlek, kan de syndicus als "voorzichtig en redelijk persoon" optreden en onmiddellijke actie ondernemen. De beslissing wordt dan achteraf verantwoord aan de VME.
Is een syndicus verplicht?
Als een gebouw bestaat uit twee of meer appartementen die eigendom zijn van verschillende personen, zijn de mede-eigenaars wettelijk verplicht om een syndicus aan te stellen. Hoewel sommige kleinere appartementsgebouwen ervoor kiezen om met een vrijwillige syndicus te werken, kiezen steeds meer VME's voor een professionele syndicus vanwege de complexe uitdagingen rond hernieuwbare energie, klimaatdoelstellingen en andere aspecten.
Meer informatie?
Wenst u meer informatie of is er nog iets onduidelijk? Neem gerust contact met ons.
Overweegt u om te veranderen van syndic? Vraag vrijblijvend een offerte op.