Syncura
  • Over ons
    • Jouw syndicus
    • Onze waarden
    • Syncura Academy
  • Onze diensten
    • Administratief beheer
    • Financieel beheer
    • Technisch beheer
    • Contractbeheer
    • Formulier Wettelijke Inlichtingen
  • Referenties
  • Kantoren
  • Contact
    • Q&A
    • Jobs
  • Gratis offerte
  • Blog
    • nl
  • Klantenzone: Dobby

In geval van nood (€): +32 9 280 80 30

Klantenzone: Dobby
nl
  1. Home
  2. Blog
  3. Het asbestattest samengevat

Het asbestattest samengevat

Nieuws
01/07/2025

Het asbestinventarisattest, kortweg asbestattest, is een essentieel document dat de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw inventariseert. Het asbestattest moet worden opgemaakt door een gecertificeerde asbestdeskundige, die een gedetailleerde inventarisatie uitvoert van het gebouw en specifiek onderzoekt welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten. Dit attest geeft ook aan wat de staat van de aanwezige asbest is en hoe deze veilig beheerd of verwijderd kan worden.

Asbestattest verplicht bij verkoop of overdracht van een gebouw

Vanaf 23 november 2022 geldt er een informatieplicht bij de verkoop of overdracht van een gebouw gebouwd voor 2000. Als een gebouw gebouwd is na 2001, geldt deze verplichting niet. Dit betekent dat wanneer een woning of gebouw gebouwd voor 2001 wordt verkocht, de verkoper verplicht is om de kandidaat-koper een geldig asbestattest te overhandigen. Dit is verplicht zodat potentiële kopers weten of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn en of het gebouw asbestveilig is.

Asbestattest voor gemeenschappelijke delen van een gebouw

Als het gaat om een appartement of een kavel binnen een gebouw in mede-eigendom, moeten er twee asbestattesten voorgelegd worden: één voor de gemeenschappelijke delen en één voor de individuele kavel. Voor gebouwen die vallen onder het gedwongen mede-eigendom wordt echter een soepeler regime toegepast voor de gemeenschappelijke delen. De verplichting om voor de gemeenschappelijke delen van een gebouw een asbestattest op te maken geldt pas vanaf 1 januari 2025.

Asbestattest en de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid stelt dat tegen 2032 iedere eigenaar van een gebouw dat gebouwd is vóór 2001 verplicht is om een geldig asbestattest te bezitten. Dit betekent dat het asbestattest verplicht wordt voor alle eigenaren van gebouwen die asbest bevatten, ongeacht of het gebouw verkocht wordt of niet. Het is dus cruciaal voor gebouwbeheerders en eigenaren om de nodige stappen te ondernemen en een asbestdeskundige een inventarisatie te laten uitvoeren.

Asbestattest aanvragen: wat is het proces?

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het aanvragen van het asbestattest wanneer je een gebouw bezit dat asbestverdachte materialen bevat. De gecertificeerde asbestdeskundige zal de inventarisatie uitvoeren. Dit kan gedaan worden via een niet-destructief onderzoek van toegankelijke constructie van het gebouw, wat betekent dat er geen structurele schade aan het gebouw wordt toegebracht. De asbestdeskundige bepaalt welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten en of er kleine beschadigingen aanwezig zijn die het risico op blootstelling aan asbest vergroten.

Indien er asbest aanwezig is, zal de deskundige bepalen of het gebouw asbestveilig is of meegeven of er aanvullende maatregelen nodig zijn om het asbest te beheren of te verwijderen. Dit is waarom de expertise van een gecertificeerde asbestdeskundige van groot belang is. Een asbestattest opmaken is essentieel voor een veilig en juridisch conforme verkoop van het gebouw.

Destructieve vs. niet-destructieve asbestinventarisatie

Bij de asbestinventarisatie van een gebouw kan er gekozen worden voor een niet-destructieve inspectie of een destructief onderzoek. Een niet-destructief onderzoek heeft als voordeel dat er geen schade aan de constructie wordt toegebracht. In sommige gevallen kan echter een destructieve inventarisatie noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld wanneer bepaalde asbesthoudende materialen verstopt zitten achter andere materialen. Dit kan leiden tot hogere kosten, afhankelijk van het aantal stalen en de mate van ingrijpen die vereist is.

De prijs van een asbestattest is afhankelijk van verschillende prijsbepalende factoren, zoals de grootte van het gebouw, de complexiteit van de inspectie en het type asbestattest dat nodig is. Een recenter asbestattest kan meer gedetailleerde informatie bevatten over asbesthoudende materialen dan een ouder asbestattest.

Asbestattest voor verhuur en woningverkoop

Een asbestattest is verplicht bij de verkoop van een woning, maar ook wanneer een woning verhuurd wordt, kan dit nodig zijn. Het is in dat geval verplicht om een kopie van het asbestattest beschikbaar te stellen aan de huurder. Dit garandeert de veiligheid van de huurder, aangezien bepaalde materialen die een risico kunnen vormen voor de gezondheid, zoals asbesthoudende materialen, in sommige gevallen schadelijk kunnen zijn bij beschadiging of veroudering.

Asbestveilig gebouw en verplichtingen voor eigenaren

Als eigenaar van een gebouw is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het gebouw asbestveilig is. Dit houdt in dat alle asbesthoudende materialen geïdentificeerd moeten worden en dat er een asbestinventarisatie is uitgevoerd. Dit is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de bewoners, maar ook voor de waarde van het gebouw. Een gebouw met een geldig asbestattest kan aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers, aangezien ze weten dat het gebouw asbestveilig is of dat er adequate maatregelen genomen zijn om de risico's van asbestaanwezigheid te beheren.

Asbestattest laten opmaken of herschrijven

Een asbestattest opmaken kan door een gecertificeerde asbestdeskundige die een grondige inspectie van het gebouw uitvoert. Als je gebouw gebouwd is voor 2001, is het verstandig om dit attest regelmatig te vernieuwen om zeker te zijn dat het geldig blijft. Het kan zijn dat na verloop van tijd, door slijtage of veranderingen in de wetgeving, een nieuw asbestattest nodig is. De asbestdeskundige kan ook aanbevelen om extra inspecties uit te voeren of het attest aan te passen in geval van schade of wanneer asbestverdachte materialen zijn geïdentificeerd die eerder niet opgemerkt waren.

Conclusie: het belang van het asbestattest

Een asbestattest is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een manier om de veiligheid van bewoners en eigenaren te waarborgen. Of je nu een nieuwe eigenaar bent of een gebouw beheert, zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke eisen en dat de veiligheid van je gebouw gegarandeerd is. Neem contact op met een gecertificeerde asbestdeskundige en zorg ervoor dat je een asbestattest opmaakt voordat je een gebouw verkoopt, verhuurt of verbouwt. Zo blijf je in overeenstemming met de wet en bied je zekerheid aan potentiële kopers of huurders.

Syncura helpt je bij het verkrijgen van een geldig asbestattest en ondersteunt je bij de aanvraag en uitvoering van de asbestdeskundige inventarisatie, zowel voor gemeenschappelijke delen als individuele kavels in gebouwen. Een geheel vrijblijvende offerte voor het EPC-attest gemeenschappelijke delen kan bij onze goede buren Trema opgevraagd worden.

Kopie van Syncura IN Quotes 1
  • Heeft u een appartement gekocht? Wat met renovatiekosten?
  • Het belang van proactieve brandveiligheid
Syncura
  • Guillaume Pinte 508167
  • Olivier De Schrijver 504722
  • Luc Vander Meeren 200957
  • Maïté Maes 506251
Syndicus Syncura
  • Over ons
  • Vacatures
De diensten van Syncura
  • Administratief beheer
  • Financieel beheer
  • Technisch beheer
  • Contractbeheer

Uw syndicus

Referenties

FAQ

Blog

Contact

In geval van nood (€):
+32 9 280 80 30

©Syncura - Privacy Policy - Cookie policy - Klokkenluidersmelding

Member of group Emeria