Het Asbestattest: samengevat
Het asbestinventarisattest, kortweg asbestattest, is een verkorte neerslag van een asbestinventaris, die wordt opgemaakt door een gecertificeerde asbestdeskundige. Het beschrijft welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd kan worden.
Vanaf 23 november 2022 zal er een informatieplicht gelden bij de verkoop of overdracht van een constructie met bouwjaar 2000 of ouder. Voor constructie met bouwjaar vanaf 2001 zal deze verplichting niet gelden.
Concreet moet de verkoper bij het sluiten van een onderhandse verkoopovereenkomst aan de kandidaat-koper de inhoud meedelen van een geldig asbestattest.
Betreft het een appartement of een kavel binnen een gebouw in mede-eigendom, dan moeten er twee asbestattesten voorgelegd worden: (1) dat van de gemeenschappelijke delen en (2) dat van de individuele kavel. In afwijking van wat geldt voor andere constructies/gebouwen, krijgen gebouwen die het voorwerp uitmaken van het statuut gedwongen mede-eigendom een soepeler regime voor wat betreft de opmaak van een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen. Concreet: voor de gemeenschappelijke delen gelden de verplichting en de navenante informatieplicht pas vanaf 1/01/2025.
Tegen 2032 zal dit een algemene verplichting inhouden waarbij iedere eigenaar van een gebouw, gebouwd voor 2001 over een asbestattest moeten beschikken.
Vanuit Syncura willen wij hier al vroeger op inspelen en zullen wij vanaf januari 2023 beginnen om de opmaak van het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen te agenderen.
Een geheel vrijblijvende offerte voor het EPC attest gemeenschappelijke delen kan bij onze goede buren Trema opgevraagd worden.