In een mede-eigendom: wie moet de dakisolatie betalen?
Energieverlies leidt tot zwaardere maandelijkse energierekeningen. Daardoor kunnen mede-eigenaren in een ongemakkelijke situatie terechtkomen. De enige oplossing is om het dak te isoleren. Dit kan vrij duur uitkomen, zeker als het om een ernstig probleem ernstig gaat. Maar wie moet er betalen voor de dakisolatie in een mede-eigendom?
Dakisolatie in een mede-eigendom: hoe verloopt dit proces ?
Het proces om het dak te isoleren gebeurt in een paar stappen, namelijk:
- presentatie van het project tijdens de algemene vergadering;
- goedkeuring van het project door de meerderheid van de mede-eigenaars;
- verzamelen van de nodige middelen om de werkzaamheden uit te voeren;
- toezicht op de uitvoering van de werkzaamheden tot aan de voltooiing ervan.
In elke fase speelt elk van de bestaande organen in de mede-eigendom een sleutelrol.
De professionele syndicus identificeert eerst het probleem en stelt het project op. Hij legt het ter analyse voor aan alle mede-eigenaars op de jaarlijkse vergadering. Er zij op gewezen dat dit aandachtspunt op de agenda moet staan die bij de convocatie vermeld wordt.
Vervolgens wordt de herstelling van de dakisolatie in de mede-eigendom met eenparigheid van stemmen of meerderheid van stemmen aanvaard. De haalbaarheid en de kosten worden tijdens de vergadering besproken.
Zodra de beslissing genomen is, berekent de syndicus van mede-eigendom de deelbedragen en zorgt hij voor de inning ervan. Tenslotte voert de syndicus van de mede-eigendom, onder toezicht van de raad van mede-eigendom, de nodige werkzaamheden uit.
Goed om weten: De financiële bijdrage wordt bepaald aan de hand van de door elke bewoner bewoonde oppervlakte. Dit betekent dat sommigen meer zullen betalen dan anderen.
Wat gebeurt er in geval dat dakisolatie in een mede-eigendom dringend moet worden uitgevoerd?
Een algemene vergadering wordt normaliter eenmaal per jaar gehouden. Het kan dus gebeuren dat het isolatieprobleem lang voor de volgende vergadering van de mede-eigenaars wordt ontdekt.
Het gaat dan om een noodgeval dat moet worden opgelost om het comfort van de bewoners te garanderen. Daartoe moet de professionele syndicus zich tot de toezichthoudende instantie wenden, namelijk de raad van mede-eigendom.
Dit comité, bestaande uit enkele eigenaren, zal de ernst van het probleem analyseren en beslissen wat er verder moet gebeuren. Afhankelijk van hun aanbeveling zal de syndicus een buitengewone algemene vergadering organiseren of zal hij oordelen dat er sprake is van een noodsituatie.
Buitengewone algemene vergadering
Dit is het meest voorkomende geval. De bewoners van het in privé en gemeenschappelijke kavels verdeelde gebouw worden in allerijl bijeengeroepen. Zij beslissen over het benodigde kapitaal voor de uitvoering van de werkzaamheden en wijzen dit toe. Dit alles gebeurt binnen een korte tijdsspanne.
Dringende werkzaamheden
Indien de eerste oplossing mislukt, heeft de raad van mede-eigendom het recht te beslissen of de werkzaamheden al dan niet worden aangevat. De leden zijn verantwoordelijk voor de beslissingsname in naam van hun gelijken.
Met deze optie kan de professionele syndicus de dakisolatie van de mede-eigendom als een bouwkundige verbetering beschouwen en kan dit zo op dezelfde manier worden uitgevoerd als onderhouds- of noodwerkzaamheden.
Voor de financiering maakt de uitvoerder gebruik van de reserves van de mede-eigendom. Dit is echter een alternatief in afwachting van de terugvordering van de deelbedragen die voor elke bewoner zijn ingehouden.
Deze maatregel kan per mede-eigendom verschillen. Alleen de strikte toepassing van het huishoudelijk reglement van de mede-eigendom is geldig.
Opgelet: Deze maatregel betekent niet dat de raad van mede-eigendom enige beslissingsbevoegdheid heeft.
Kosten van dakisolatie: wie staat in voor de betaling?
Ongeacht de situatie zijn het de mede-eigenaren die de kosten van de dakisolatie betalen. De professionele syndicus is alleen verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk. De raad van mede-eigendom verricht analyses en houdt toezicht op de werkzaamheden.
Zelfs in geval van nood worden de aan de reserves onttrokken middelen teruggestort nadat alle mede-eigenaars hebben betaald. Dit betekent dat zij voor de werkzaamheden van de dakisolatie moeten opdraaien.
Aangezien het dak deel uitmaakt van de gemeenschappelijke ruimten van een mede-eigendom, valt de isolatie ervan onder de verantwoordelijkheid van de mede-eigenaars.
De mede-eigenaars betalen de kosten van deze werkzaamheden. De syndicus van zijn kant gebruikt zijn professionalisme om het werk perfect uit te voeren.
De syndicus van mede-eigendom Syncura verzekert u een dynamisch en snel beheer van de werkzaamheden in uw gebouw.