De algemene vergadering van mede-eigendom
De algemene vergadering van mede-eigendom (of algemene vergadering van mede-eigenaars) is een essentieel orgaan voor de werking van een gebouw in mede-eigendom. Het is een echt forum voor uitwisseling en democratie en is samengesteld uit alle mede-eigenaars.
Waarvoor dient de algemene vergadering van mede-eigendom?
De rol van deze algemene vergadering is beslissingen nemen over het beheer van het gebouw. Deze omvatten:
- de benoeming van de beheersorganen;
- het opstellen van de voorlopige begroting voor de lopende uitgaven
- het onderhoud en de verzorging van het gebouw
- de evaluatie van de lopende leveringscontracten
- enz.
Het is de syndicus van mede-eigendom die verantwoordelijk is voor de bijeenroeping van de gewone algemene vergadering. Een buitengewone vergadering kan echter worden gehouden op verzoek van één of meer mede-eigenaars die minstens 1/5 van de aandelen van de gemeenschappelijke delen bezitten.
Wanneer een mede-eigenaar een algemene vergadering (AV) wil bijeenroepen, dient hij of zij per aangetekende brief een verzoek in bij de syndicus. De syndicus heeft dan 30 dagen de tijd om een oproeping naar de mede-eigenaars te sturen.
Goed om weten
In principe zijn de beslissingen van de algemene vergadering slechts geldig wanneer minstens de helft van de mede-eigenaars aanwezig is en voor zover zij minstens de helft van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten. Elke mede-eigenaar heeft namelijk een aantal stemmen dat overeenkomt met zijn aandeel in de gemeenschappelijke delen.
Hoe werkt de algemene vergadering van mede-eigenaars?
De algemene vergadering wordt voorgezeten door een lid van de mede-eigendom. Er moet ook een secretaris worden aangesteld. Tijdens een algemene vergadering staan alle voorgelegde punten op de dagorde. De syndicus zet ook de schriftelijke verzoeken op de agenda die hij verzameld heeft bij de mede-eigenaars of de raad van mede-eigendom.
Na afloop van elke AV moeten notulen van de besluiten worden opgesteld. Deze moeten worden ondertekend door de aangewezen secretaris, de voorzitter en de nog aanwezige mede-eigenaars. Er zij hierbij opgemerkt dat het in de praktijk vaak de syndicus is die als secretaris optreedt. Hij is dus verantwoordelijk voor het opstellen en verspreiden van de notulen.
Goed om te weten
Voor mede-eigenaars is het mogelijk om zich via een volmacht te laten vertegenwoordigen door een gevolmachtigde. De aangewezen persoon kan al dan niet lid zijn van de algemene vergadering.
Welke meerderheid voor welke beslissing in een algemene vergadering van mede-eigendom?
Het aantal stemmen dat nodig is om een beslissing te nemen op een algemene vergadering varieert naargelang het belang ervan. Zo vereisen routinebeslissingen een volstrekte meerderheid van stemmen (50% + 1 stem). Belangrijke structurele beslissingen daarentegen vereisen een drievierde-, viervijfde- of zelfs een unanieme meerderheid.
Besluiten waarvoor een tweederdemeerderheid vereist is
De wet vereist een tweederdemeerderheid voor beslissingen betreffende:
- de wijziging van de statuten betreffende het genot, het gebruik of het beheer van de gemeenschappelijke delen;
- de werken die impact hebben op de gemeenschappelijke delen, tenzij de syndicus hierover kan beslissen;
- de oprichting en samenstelling van een raad van mede-eigendom die uitsluitend bestaat uit mede-eigenaars;
- het bedrag van de opdrachten en contracten waarboven een aanbesteding verplicht is;
- enz.
Beslissingen waarvoor een viervijfdemeerderheid vereist is
Een viervijfdemeerderheid is vereist voor beslissingen betreffende :
- elke andere wijziging van de statuten
- de wijziging van de bestemming van het gebouw of een gedeelte ervan
- de heropbouw van het gebouw of het herstel van het beschadigde deel in geval van gedeeltelijke vernietiging
- de verwerving van onroerende goederen die bestemd zijn om gemeenschappelijk te worden
- het ter beschikking stellen van gemeenschappelijke onroerende goederen
- de wijziging van de statuten betreffende het gemeenschappelijk karakter van delen van de gebouwen of onroerende goederen;
- de oprichting van deelverenigingen zonder rechtspersoonlijkheid.
Te noteren
Eenparigheid van stemmen is vereist voor de beslissing om het gebouw volledig te verbouwen of om de verdeling van de aandelen van de mede-eigendom te wijzigen.
Tot besluit
De algemene vergadering van mede-eigenaars wordt volgens zeer specifieke regels gehouden. In alle gevallen speelt de syndicus een essentiële rol, met name bij het bijeenroepen van de algemene vergadering en het opstellen van het proces-verbaal. Het is dus essentieel om te kiezen voor een efficiënte syndicus zoals Syncura. Contacteer ons nu!