De Raad van Mede-Eigendom: een belangrijk orgaan in het gebouw?
De Raad van Mede-Eigendom heeft als beheersorgaan een belangrijke rol in het beheer van een gebouw in mede-eigendom. Deze bevoegdheden kunnen worden verward met die van de beroepssyndicus. Om dit probleem te verduidelijken, volgt hier een minigids om dit orgaan en zijn taken beter te leren kennen.
Wat is de Raad van Mede-Eigendom?
De raad van mede-eigendom, vroeger beheerraad genoemd, houdt toezicht op het gebouw dat in privé- en gemeenschappelijke kavels is verdeeld. Het is een democratisch samengesteld controleorgaan dat uitsluitend verslag uitbrengt aan de Algemene Vergadering. Bovendien wordt de stemming voor de oprichting van de entiteit tijdens deze vergadering gehouden.
De leden van de raad worden immers gekozen bij meerderheid van de op de AV vertegenwoordigde of aanwezige stemmen. Er zij op gewezen dat de aanwijzing van de mede-eigenaars die deel uitmaken van het bestuur jaarlijks gebeurt. De wet schrijft geen maximum aantal raadsleden voor.
Daarom wordt de tijd die in de raad van mede-eigendom wordt doorgebracht, beschouwd als een mandaat. De gekozen mede-eigenaars oefenen hun functie kosteloos uit gedurende twaalf maanden. Bovendien wordt de stem van de voorzitter bij onenigheid van stemmen over het algemeen als doorslaggevend beschouwd. Hij heeft met andere woorden de overhand om de doorslag te geven tussen de kandidaten.
Goed om weten: De raad van mede-eigendom is verplicht voor gebouwen die in minstens 20 kavels zijn onderverdeeld.
Wat is de rol van de raad van mede-eigendom?
De voornaamste taak van de raad van mede-eigendom is de belangen van de bewoners van het gebouw te beschermen. Daartoe moet hij toezien op de goede uitvoering van de taken van de syndicus van mede-eigendom.
Dit orgaan is dus het controle-instrument van de algemene vergadering op de syndicus. Daarom moet de Raad toegang hebben tot al het materiaal betreffende de mede-eigendom. In dit geval gaat het om de documenten met betrekking tot het beheer van de syndicus.
Tijdens zijn mandaat kan de raad van mede-eigendom specifieke taken krijgen. Voor de uitvoering van die taken zijn echter bepaalde voorwaarden vereist. Deze zijn
- de duidelijke omschrijving van de taak
- het mandaat op de algemene vergadering hebben verkregen met een 2/3 meerderheid
- de duur van het mandaat mag niet langer zijn dan 12 maanden of de duur van het mandaat van het lid van de raad van mede-eigendom.
Naast dit alles is er nog een belangrijk element. De uit te voeren taken mogen geen afbreuk doen aan de legitieme bevoegdheden van de beroepssyndicus of de Algemene Vergadering.
Bovendien moet het controleorgaan om de zes maanden verslag uitbrengen over zijn prestaties. Aan het einde van zijn mandaat, dus elk jaar, stelt de Raad een volledig verslag op.
Opgelet: De raad van mede-eigendom is niet bevoegd om de boekhouding van de syndicus van mede-eigendom te controleren. Dat is de taak van de rekencommissaris, die eveneens door de Algemene Vergadering wordt aangesteld.
De raad van mede-eigendom: welke beraadslagingen moeten gehouden worden?
De wet geeft hierover geen enkele aanwijzing. De Algemene Vergadering is wel bevoegd om de werkwijze en de samenstelling van de raad van mede-eigendom te bepalen. Deze elementen zijn opgenomen in het huishoudelijk reglement.
De vergaderingen worden gehouden volgens een vooraf vastgestelde frequentie. Besluiten worden genomen of in stemming gebracht wanneer het quorum bereikt is. In dit verband is het minimum aantal van drie aanwezige of vertegenwoordigde leden veresit om geldig te beraadslagen.
Om een beslissing aan te nemen is een absolute meerderheid vereist. Bij gelijkheid van stemmen heeft de voorzitter de bevoegdheid om met zijn hogere stem de situatie op te lossen. Na afloop van elke vergadering worden notulen opgesteld en ondertekend door de aanwezige mede-eigenaars.
De raad van mede-eigendom is dus een orgaan tussen de AV en de professionele syndicus. Daarom gaat Syncura altijd een solide en vertrouwensvolle relatie aan met dit interne controleteam. Bovendien wonen wij de vergaderingen van de raad van mede-eigendom bij om de samenwerking voor een beter beheer van het gebouw te vergemakkelijken.