Hoe worden de werkzaamheden in een mede-eigendom georganiseerd?
In een mede-eigendom kunnen vele werken worden uitgevoerd. Ze zijn van verschillende aard en kunnen verschillende vormen aannemen. Voor sommige is het akkoord van de mede-eigenaars vereist, voor andere dan weer niet. De financiering ervan kan ook variëren naargelang het soort werkzaamheden. Hoe worden nu de werken in een mede-eigendom georganiseerd?
Wat zijn de verschillende soorten werken in een mede-eigendom?
Ze kunnen in twee hoofdcategorieën worden ingedeeld. Het gaat om werken aan de privatieve delen en werken aan de gemeenschappelijke gedeelten.
Werkzaamheden aan de privatieve delen
Hiermee worden alle werken bedoeld die een mede-eigenaar beslist uit te voeren in zijn eigen woning. Het kan gaan om
- het vergroten van een raam
- het plaatsen van een rolgordijn;
- de verbouwing van een van zijn balkons tot veranda;
- enz.
Goed om weten: Elke mede-eigenaar is vrij om alle werken uit te voeren die hij wenst binnen zijn woning zonder hierbij de mening van zijn buren te vragen, op voorwaarde dat deze werken geen andere woning dan zijn eigen woning aantasten.
Werkzaamheden in de gemeenschappelijke ruimten
Werkzaamheden in de gemeenschappelijke ruimten zijn werkzaamheden die de gehele mede-eigendom of een deel van de gemeenschappelijke ruimten van het gebouw treffen. Ze kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld.
Onderhoudswerkzaamheden
Dit zijn alle reparatie- en onderhoudswerkzaamheden die worden uitgevoerd om de staat van het gebouw in stand te houden. Dit kunnen kleinschalige werkzaamheden zijn zoals het vervangen van een lamp of het onderhouden van de lift, of grote werkzaamheden zoals het vervangen van de leidingen.
Verbeteringswerken
Dit zijn alle werken die tot doel hebben het leven in het appartementsgebouw te verbeteren door bijvoorbeeld meer comfort of veiligheid te bieden. Het kan gaan om de installatie van een lift, energetische verbeteringen, enz.
Dringende werken
Dit zijn werken die niet kunnen wachten en onmiddellijk moeten worden uitgevoerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een geperforeerde leiding of een slechte afdichting.
Verplichte werken
Deze zijn noodzakelijk om het gebouw conform te stellen. Ze kunnen bij wet worden opgelegd.
Wie beslist over de werken in een appartementsgebouw?
In het algemeen hangt alles af van het soort werk. In een mede-eigendom mogen ze niet willekeurig worden uitgevoerd.
Privatieve werken
Hier is de mede-eigenaar de enige beslisser. Maar indien de werken die hij wil uitvoeren de gemeenschappelijke delen, de stevigheid van het gebouw of het uitzicht van het gebouw kunnen aantasten, is het niet langer alleen de mede-eigenaar die beslist.
Hij moet zijn wensen kenbaar maken aan de syndicus, die er dan voor zorgt dat het onderwerp op de dagorde komt. Tijdens de algemene vergadering worden deze werken enkel goedgekeurd met een meerderheid aan stemmen.
Werken van collectief belang
Werken van collectief belang of werken in de gemeenschappelijke delen worden beslist door alle mede-eigenaars of soms door de syndicus.
De werken die door de syndicus kunnen worden toegestaan zijn de dringende werken die nodig zijn voor de instandhouding van het gebouw en de kleine onderhoudswerken die in de voorlopige begroting zijn opgenomen.
Over de andere werken wordt gestemd in de algemene vergadering. De meerderheid van stemmen kan variëren naargelang het soort werk. Sommige worden aanvaard met volstrekte meerderheid, andere met gewone meerderheid en nog andere met dubbele meerderheid.
Wie financiert de werken in een mede-eigendom?
Binnen een mede-eigendom worden privé-werken die de rest van de mede-eigendom niet treffen alleen door de betrokken mede-eigenaar betaald. Voor werken van collectief belang ligt dat echter anders.
Sinds 2018 heeft de mede-eigendom de plicht om een reservefonds op te richten om de werken te kunnen uitvoeren. Zo moeten alle mede-eigenaars elk jaar 5% van de totale gebruikelijke uitgaven van het voorgaande jaar in het reservefonds storten.
Andere werken worden gefinancierd volgens het nutscriterium. Daarom moeten degenen die meer van de dienst genieten een groter deel betalen dan degenen die er minder van genieten. In sommige gevallen kan de mede-eigendom de syndicus ook vragen een collectieve banklening aan te gaan.
Binnen de mede-eigendom is de syndicus belast met het behoud en het onderhoud van het gebouw. Het is dus des te belangrijker om, omwille van zijn rol, een beroep te doen op de diensten van een professionele syndicus.
Bij Syncura zorgen wij ervoor dat alle werkzaamheden in de mede-eigendom kunnen worden uitgevoerd door de beste deskundigen en binnen de opgegeven termijn. Wij stellen alles in het werk om de staat van het appartementsgebouw te behouden en de levensomstandigheden van de mede-eigenaars te verbeteren. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.