De werking van mede-eigendom
De syndicus is een essentiële speler in het beheer van een mede-eigendom. Zijn voornaamste taak is het dagelijks beheer in het gebouw te regelen en ervoor te zorgen dat het goed verloopt. Hij is dus een echte dirigent van het gemeenschapsleven in het gebouw. Aangezien hij binnen de mede-eigendom talrijke opdrachten vervult, worden het verplicht aanstellen van een syndicus en de taken van de syndicus door de wet geregeld. Dus hoe zit het eigenlijk met de syndicus van mede-eigendom?
Hoe wordt de syndicus voor een mede-eigendom aangesteld?
De syndicus van mede-eigendom wordt over het algemeen door de eigenaars benoemd op de eerste algemene vergadering van mede-eigenaars. Hij of zij moet worden benoemd met een meerderheid van stemmen (d.w.z. 50% van alle tijdens de vergadering uitgebrachte stemmen + 1 stem). De algemene vergadering moet ook de omvang van de bevoegdheden van de syndicus vastleggen.In geval van een nieuwbouw kan de projectontwikkelaar in eerste instantie een voorlopige syndicus aanstellen. Op de eerste vergadering van de mede-eigenaars zal dan worden beslist of deze syndicus wordt herbenoemd of een andere syndicus moet worden benoemd.
Bovendien kan het mandaat van een syndicus niet langer duren dan drie jaar. Aan het einde van de looptijd kunnen de mede-eigenaars ervoor kiezen het contract te verlengen indien zij volledig tevreden zijn over de dienstverlener.
Goed om te weten: In sommige gevallen kan de syndicus worden benoemd door een beslissing van de vrederechter indien de mede-eigenaars hierom verzoeken.
Hoe wordt hij betaald?
De beheerder speelt een belangrijke rol in de mede-eigendom. Daartoe moet hij vele rollen en opdrachten vervullen. In ruil daarvoor ontvangt hij een financiële vergoeding.De diensten van een vastgoedbeheerder zijn dus niet gratis. Zij ontvangen een vergoeding, gewoonlijk "ereloon" genoemd. Het bedrag van deze vergoedingen wordt gespecificeerd in het contract tussen de beheerder en de mede-eigenaars.
Bovendien moet de syndicus alle factureerbare diensten vermelden. Indien hij vergeet een dienst te vermelden, kan deze in rekening worden gebracht (tenzij de Algemene Vergadering anders beslist).
Is het mogelijk om van syndicus te veranderen of het mandaat van de syndicus te vernieuwen?
In beide gevallen is het perfect mogelijk de gevolmachtigde te vernieuwen of te veranderen.- De mede-eigenaars kunnen de huidige syndicus herroepen met een absolute meerderheid (50% +1) op een algemene vergadering.
- Aan het einde van het mandaat van de syndicus kunnen de mede-eigenaars besluiten zijn contract niet te verlengen. Om van de syndicus te veranderen, kan 20% (of meer) van de mede-eigenaars een bijzondere algemene vergadering bijeenroepen en de kwestie op de agenda plaatsen. De wijziging moet door een meerderheid worden goedgekeurd om van kracht te worden.
- In sommige gevallen, met name wanneer de syndicus in gebreke blijft, kunnen verscheidene mede-eigenaars de zaak voorleggen aan de vrederechter die een voorlopige syndicus zal aanstellen.
Is het verplicht om een syndicus aan te stellen?
Indien het gebouw slechts één eigenaar heeft, is er geen verplichting om een syndicus aan te stellen. Zodra het gebouw echter in twee of meer kavels is verdeeld, is de oprichting van een VME verplicht, ongeacht de omvang van het gebouw.
Indien het gebouw waarvan u mede-eigenaar bent nog geen syndicus heeft, moet u zich dus haasten om een beroep te doen op de diensten van een professionele en bekwame syndicus.
- Wie is de syndicus van mede-eigendom?
- Mede-eigenaar zijn: wat houdt deze titel juridisch gezien in?
- De organen van de mede-eigendom : hun rol in de besluitvorming
- Het leven in mede-eigendom : de daaruit voortvloeiende moeilijkheden
- Wat zijn de verantwoordelijkheden van de vereniging van mede-eigenaars en de syndicus van mede-eigendom?
- Syndicus van mede-eigendom: de meest gestelde vragen
- Wie is de syndicus van mede-eigendom?
- Mede-eigenaar zijn: wat houdt deze titel juridisch gezien in?
- De organen van de mede-eigendom : hun rol in de besluitvorming
- Het leven in mede-eigendom : de daaruit voortvloeiende moeilijkheden
- Wat zijn de verantwoordelijkheden van de vereniging van mede-eigenaars en de syndicus van mede-eigendom?
- Syndicus van mede-eigendom: de meest gestelde vragen
Meer informatie
Meer informatie
Pour le bon fonctionnement d’une copropriété, il est nécessaire de vérifier régulièrement les comptes et de savoir bien les gérer. Comment s’effectue donc la gestion de la comptabilité au sein de la copropriété ?
Meer informatieIn een mede-eigendom kunnen vele werken worden uitgevoerd. Ze zijn van verschillende aard en kunnen verschillende vormen aannemen. Voor sommige is het akkoord van de mede-eigenaars vereist, voor andere dan weer niet. De financiering ervan kan ook variëren naargelang het soort werkzaamheden. Hoe worden nu de werken in een mede-eigendom georganiseerd?
Meer informatie