Mede-eigenaar worden: welke documenten moet u analyseren?
Het leven in een mede-eigendom is aan vele regels gebonden. Wanneer u mede-eigenaar wordt, hebt u niet alleen rechten, maar ook plichten. Om in harmonie te leven en conflicten te vermijden, moet u een aantal documenten ter kennis nemen.
Documenten met betrekking tot de organisatie van de mede-eigendom
Wanneer u eigenaar wordt van een onroerend goed in mede-eigendom, moet u noodzakelijkerwijs kennis nemen van bepaalde documenten met betrekking tot de organisatie van het gebouw. Het gaat om de basisakte van de mede-eigendom, het reglement van mede-eigendom en het reglement van interne orde.
De basisakte
In een mede-eigendom moet een onderscheid worden gemaakt tussen de gemeenschappelijke delen en de privatieve delen. De gemeenschappelijke delen behoren toe aan alle mede-eigenaars, terwijl de privatieve delen de ruimte bepalen die aan elk van hen toebehoort.
De basisakte is een document dat een gedetailleerde beschrijving geeft van de mede-eigendom en het onderscheid bepaalt tussen de gemeenschappelijke delen en de privatieve delen. Door dit document te lezen, kunt u te weten komen welke ruimte voor uzelf gereserveerd is en welke voor alle eigenaars.
Het reglement van mede-eigendom
Dit is een document dat de rechten en plichten van de mede-eigenaars bepaalt. Het verdeelt ook de kosten van werkzaamheden en reparaties. Naast deze informatie behandelt het reglement ook
- de regels betreffende de werking van de algemene vergadering ;
- regels betreffende de syndicus…
Het reglement van interne orde
Dit huishoudelijk reglement is een document dat door de bewoners van het gebouw moet worden nageleefd. Het bevat de werkingsregels die door de vereniging van mede-eigenaars zijn opgesteld. Het doel van dit reglement is het gemeenschapsleven te regelen en voor orde en respect te zorgen binnen de mede-eigendom.
Zo kunt u er informatie in vinden over:
- de maatregelen in geval van verhuizing ;
- de regels voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimten
- de regels voor de opslag van afval
- enz.
Het is ook belangrijk om de notulen van alle algemene vergaderingen van de laatste drie jaar te raadplegen, zowel de gewone als buitengewone.
Documenten betreffende de financiële toestand van de mede-eigendom
Naast de documenten over de organisatie van de mede-eigendom moet u ook de documenten over de financiële toestand van het gebouw analyseren. Hiervoor moet u een groot aantal documenten onderzoeken.
Het bedrag van het reservefonds en het werkkapitaal
U moet weten hoeveel geld er beschikbaar is in deze verschillende fondsen. Het reservefonds bestaat uit periodieke middelen die worden geïnd om niet-periodieke uitgaven te dekken. Dit fonds wordt door de syndicus niet terugbetaald.
Het bedrijfskapitaal of werkkapitaal daarentegen bestaat uit maandelijkse of driemaandelijkse voorschotten van alle mede-eigenaars. Het wordt gebruikt om periodieke uitgaven te dekken.
De situatie van de oproepen tot storting
De oproepen tot storting zijn alle bedragen die de syndicus van de mede-eigendom int bij de mede-eigenaars om het bedrijfskapitaal en het reservefonds te voeden. Zij maken het dus mogelijk om alle uitgaven in verband met het gebouw te dekken.
Het bedrag van de achterstallige betalingen van de verkoper
In bepaalde gevallen is het mogelijk dat de verkopende mede-eigenaar een bepaalde betalingsachterstand heeft. Deze worden dan onmiddellijk aan u doorgegeven wanneer u de verkoopakte ondertekent.
De balans
U moet de balans van de mede-eigendom raadplegen om de huidige financiële situatie te kennen. Uit dit document kunt u opmaken of de mede-eigendom al dan niet failliet is.
Documenten met betrekking tot de juridische sector
Wilt u weten of de mede-eigendom mogelijks betrokken is bij een gerechtelijke procedure? Of wilt u weten of het bij veel rechtszaken betrokken werd of er mensen zijn die gerechtelijke stappen hebben ondernomen tegen het gebouw? Wat de situatie ook is, u moet om een verslag van alle juridische procedures vragen waarbij het gebouw betrokken geweest is.
Goed om weten: Het is de verantwoordelijkheid van de syndicus om al deze informatie binnen de twee weken door te geven aan de koper van het kavel. Gebeurt dit niet, dan kan de koper de verkoopovereenkomst voor het kavel ontbinden.
Het is dus noodzakelijk beroep te doen op een professionele syndicus zodat alles in de beste omstandigheden kan verlopen. Bij Syncura doen we ons best om alle verkoop- en aankooptransacties van de kavels vlot te laten verlopen. Aarzel niet om ons te contacteren indien u hulp nodig heeft.