Wat is de duur van het mandaat van de syndicus van mede-eigendom?
Volgens de wet moet elke mede-eigendom in België beheerd worden door een syndicus van mede-eigendom. Maar syndicus wordt men niet toevallig. Deze beslissing wordt binnen de mede-eigendom genomen door alle mede-eigenaars. Bovendien wordt de syndicus niet verkozen voor het leven, maar krijgt hij een mandaat van welbepaalde duur. Wat is nu de duur van het mandaat van de syndicus van mede-eigendom?
Hoe wordt de syndicus van mede-eigendom benoemd?
De syndicus van mede-eigendom is de natuurlijk persoon of rechtspersoon die belast is met het administratieve alsook het financiële beheer van de mede-eigendom. Hij/zij is ook de persoon die de mede-eigendom voor de wet vertegenwoordigt. Wegens de belangrijke rol die hij speelt, wordt de syndicus volgens welbepaalde regels verkozen.
Indien het reglement van mede-eigendom hem niet benoemt, dan moet de syndicus volgens de wet op de eerste algemene vergadering benoemd worden. Hij kan ook worden benoemd door de vrederechter op verzoek van een of meer mede-eigenaars of belanghebbende derde.
Het mandaat van de syndicus van mede-eigendom
De syndicus van mede-eigendom, of hij nu een vrijwillige, een professionele of een niet-professionele syndicus is, is met de mede-eigenaars door een overeenkomst verbonden. Deze overeenkomst bevat de duur van het mandaat van de syndicus van mede-eigendom.
Volgens de Belgische wet wordt dit mandaat door de mede-eigenaars gestemd op de algemene vergadering en kan dit mandaat niet langer duren dan drie jaar. Daarentegen geldt voor de syndicus van mede-eigendom geen minimumtermijn. De mede-eigenaars kunnen dus een syndicus kiezen voor zes maanden of zelfs minder.
Goed om weten: Ook al is het mandaat van de syndicus beperkt tot 3 jaar, toch kan het zo vaak mogelijk worden verlengd zolang de volstrekte meerderheid van de mede-eigenaars ermee instemt. De mede-eigenaars kunnen ook beslissen om het contract van de syndicus niet te verlengen. Zij moeten dan een andere dienstverlener aanwijzen. De syndicus kan ook zelf weigeren dat zijn contract verlengd wordt.
De duur van het mandaat van de syndicus in een nieuwe mede-eigendom
Wanneer de bouw van een mede-eigendom beëindigd is, moet de projectontwikkelaar van het gebouw noodzakelijkerwijs een voorlopige syndicus aanstellen. Er zijn drie manieren om deze voorlopige syndicus aan te stellen.
- De projectontwikkelaar benoemt de voorlopige syndicus rechtstreeks in het reglement van mede-eigendom.
- De projectontwikkelaar benoemt de syndicus na het opstellen van het reglement en brengt de mede-eigenaars hiervan schriftelijk op de hoogte.
- De voorlopige syndicus wordt benoemd in de verkoopakte van het reglement.
ZIjn mandaat mag niet langer duren dan één jaar, ongeacht de wijze waarop de voorlopige syndicus aangesteld wordt.
Kan het mandaat van de syndicus worden onderbroken?
Het mandaat van de syndicus van een mede-eigendom kan worden onderbroken. Twee situaties kunnen leiden tot de beëindiging van het contract tussen de syndicus en de mede-eigenaars.
De syndicus wordt ontslagen
De algemene vergadering van mede-eigenaars kan besluiten het mandaat van de syndicus in te trekken wanneer deze een beheersfout heeft begaan. Dat kan bv. zijn het niet innen van mede-eigendomkosten, het niet uitvoeren van werkzaamheden waartoe de algemene vergadering heeft besloten, enz. Om de syndicus te ontslaan, moet de beslissing door de Algemene Vergadering genomen worden.
De syndicus kiest voor ontslag
Het kan ook gebeuren dat de syndicus verkiest ontslag te nemen. Het staat hem inderdaad vrij dit te allen tijde te doen, zonder de reden van zijn beslissing te vermelden. Hij moet echter wel een bepaalde opzegtermijn in acht nemen.
Het is noodzakelijk dat de algemene vergadering van mede-eigenaars het nodige doet om zo snel mogelijk een nieuwe syndicus te vinden voordat de syndicus wordt ontslagen of ontslag neemt. Als er niets gebeurt, kan de mede-eigendom enige tijd zonder syndicus zitten.
Bij de keuze van een syndicus moeten de mede-eigenaars ervoor zorgen dat zij een echte professional kiezen om een degelijke administratie en een beter beheer van de mede-eigendom te garanderen.
Bij Syncura streven wij ernaar de beslissingen van de mede-eigenaars te respecteren. Wij maken er ook een erezaak van ervoor te zorgen dat het leven in de mede-eigendom waarvoor wij verantwoordelijk zijn, goed verloopt. Aarzel dus niet om ons te contacteren voor meer informatie.